Actueel

Nieuws

Een woning kopen, waar moet je aan denken? Lokaal nieuws vrijdag 24 december 2021

Een woning kopen, waar moet je aan denken?

Het kopen van een huis kun je financieel voorbereiden. Dit maakt de uiteindelijke koop eenvoudiger. Waar moet je aan denken?  Een huis kopen vergt de nodige voorbereidingen. Dan hebben we het niet over het kopen van meubels en vloerbekleding, maar over de financiële kant van de voorbereiding. De geldzaken goed op orde hebben kan een voorwaarde zijn om te kunnen kopen. Wij geven jou een aantal handige tips.
 

Bouw een spaarsaldo op
Wil je een woning kopen? Dan is spaargeld onmisbaar. Hoeveel je nodig hebt hangt af van de koopsom van het huis. Als je niet voor de startersvrijstelling in aanmerking komt ben je in ieder geval al 2 procent van de koopsom aan overdrachtsbelasting verschuldigd. Daar komen nog notariskosten, advies- en bemiddelingskosten, taxatiekosten en kosten voor een eventuele NHG-hypotheek bij. De kosten kunnen nog hoger oplopen door bijvoorbeeld een aankoopmakelaar in te schakelen en een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Bij het kopen van een huis van 225.000 euro kun je ongeveer uit gaan van 12.000 euro aan benodigd eigen geld. De gemiddelde woningwaarde ligt momenteel zelfs hoger.


Pas op met het aangaan van nieuwe vaste lasten
Het afsluiten van een telefoonabonnement of een private lease contract voor een nieuwe auto, kan de kansen op het kunnen krijgen van een hypotheek negatief beïnvloeden. Ook met andere vaste lasten kun je beter eerst twee keer overwegen of het wel verstandig is. Zodra je een huis koopt kun je van bepaalde vaste lasten vaak wel weer af, maar dat kan niet altijd. Wist je dat een uitgestelde betaling ook als een lening wordt gezien? Nu kopen en later betalen kan invloed hebben op de leencapaciteit en dus onverstandig zijn.


Wat staat er over jou geregistreerd bij het BKR?
Leningen en bepaalde financiële verplichtingen worden geregistreerd bij het BKR. Je hebt het recht om jouw eigen gegevens in te zien. Doe dat vooral voordat je een huis koopt. De bank vraagt jouw gegevens ook op bij het aanvragen van een hypotheek. Door zelf al inzicht te krijgen, kun je de registraties opschonen. Misschien staat er nog een oude lening op jouw naam of kun je rood staan op een betaalrekening die je niet meer gebruikt. Dit kan ervoor zorgen dat je geen hypotheek krijgt. Met een uitdraai van het BKR bij de hand kun je registraties verwijderen.


Zorg voor een stabiel inkomen
Heb je koopplannen en wil je wisselen van werkgever? Pas op wat je doet. Een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd maakt het afsluiten van een hypotheek eenvoudiger. Met een tijdelijke arbeidsovereenkomst zijn er ook mogelijkheden, maar dan zijn er wel meer afhankelijkheden. De banken willen overtuigd zijn van een stabiel inkomen anders gaan ze jou geen hypotheek verstrekken.


Doe alvast jouw huiswerk
Met kennis van zaken kun je voorkomen dat je verkeerde keuzes maakt. Daarnaast helpen wij je graag om alles op een rij te zetten. Je kunt bij Zeqer Advies altijd vrijblijvend en kosteloos een oriëntatiegesprek aanvragen, waarbij we jouw financiële situatie in kaart brengen. Dan weet je waar je aan toe bent. Denk aan het maximale hypotheekbedrag, de maandlasten, advies m.b.t. de overlijdensrisicoverzekering, etc.

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op via 0485-572129 of mail naar   info@zeqeradvies.nl

Zeqer Advies

Spoorstraat 75

5831 CK Boxmeer

www.zeqeradvies.nl

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Boxmeer.

Aanmelden